fbpx

Metla za pometanje prvi in najpomembnejši pripomoček za čiščenje tal

Metla prvi in najpomembnejši pripomoček za čiščenje tal

Metla je pripomoček za  pometanje in čiščenje tal in drugih trdih površin.

Njen izvor sega v daljno preteklost, ko je človek že zaznal potrebo po čiščenju in urejanju svojega bivalnega okolja. Na izklesanih reliefih, ki so jih našli na različnih koncih sveta, je  upodobljen tudi človek z metlo, kar nakazuje, da je metla eden prvih čistilnih pripomočkov.

Simbolni pomen metle se je ohranil vse do danes, saj je v srednjem veku veljala kot prevozno sredstvo za čarovnice

Do sredine 20. stoletja so bile metle narejene pretežno iz naravnih materialov (lesen ročaj in stožčast spodnji del iz sirka, breze in podobnih rastlin), danes pa prevladujejo umetni materiali (plastika in kovinski ročaj).

Metla za pometanje je priročna in po njej lahko sežemo vsak trenutek

Metla za pometanje dovolj mehka in prilagodljiva

Metle se med seboj razlikujejo glede na trdoto ščetin.

Ločimo trde metle, ki so namenjene bolj grobemu pometanju umazanije s pločnikov ali betonskih tal ali celo za glajenje in teksturiranje mokrega betona.

Mehke metle pa ponekod uporabljajo celo za ometanje pajčevin in pajkov.

Večina metel za pometanje, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu in tudi v delovnih okoljih je nekaj vmes. Metla mora biti dovolj mehka, da je prilagodljiva in lahko pomete zelo lahek prah. Po drugi strani pa mora biti metla dovolj trda, da z njo lahko tudi trdo pometamo.

Metla za pometanje in smetišnica

Najpogosteje uporabljen čistilni pripomoček v gospodinjstvu je metla, a vendar brez smetišnice tu ne gre. Z metlo smeti pometemo na smetišnico, ki nam omogoči, da smeti lahko preložimo v koš za odpadke.

Pometanje naj ne bo sunkovito! Pometajte umirjeno in smeti ne bodo letele po prostoru

Za pometanje z metlo moramo delovati načrtno. Najbolje je da začnemo pometati v kotu sobe in se pomikamo proti izhodu iz prostora. Pomembno je, da si v mislih prostor razdelite na več manjših delov in sproti nalagate smeti na smetišnico. Seveda ni priporočljivo vlečenje smeti po celem prostoru, ampak jih je potrebno  sproti odnašati v smetnjak.

Dobro počutje

Metla za pometanje je čistilni pripomoček s katerim najhitreje dosežemo urejenost našega bivalnega ali delovnega prostora. Vedno je pri roki in ne potrebuje posebne priprave. Čist in urejen dom ali delovni prostor pa pomembno prispeva k našemu dobremu počutju in ne nazadnje tudi zdravju.

Metla dobro počutje

Da bo metla za pometanje dolgo pri nas

Kot vsak čistilni pripomoček, je potrebno tudi metlo očistiti vsaj enkrat na teden.

Pomislite, kako veliko umazanije se nahaja na tleh.  Ostanki hrane, dlake hišnih ljubljenčkov, delci papirja, odmrla koža in druga umazanija, ki se primejo na ščetine metle, lahko tudi na metli povzročijo porast bakterij.

Priporočamo, da ščetinasti del metle položite v vedro v katerem smo vodi dodali nekaj kisa ali gospodinjskega čistila. Pustimo namakati vsaj pol ure, potem pa metlo speremo s tekočo vodo in osušimo.

Z metlo za pometanje bomo najhitreje očistili bivalni prostor, saj ne potrebuje nobene priprave za čiščenje

Pogosto zastavljena vprašanja

Za pometanje lesenih talnih površin, morajo biti ščetine metle zelo mehke, da ne poškodujejo občutljivega parketa ali laminata. Naravne ščetine iz konjske žime  in gumijaste ščetine so še vedno najboljša izbira, ker ne povzročajo nastanek malih prask.

Po drugi strani pa so sintetične ščetine zaradi svoje sestave bolj uporabne, saj so manj podvržene razvoju bakterij, ki se pri pometanju umazanije s tal primejo ščetin.

Zelo pomembno pri shranjevanju je, da metla s ščetinami ne stoji na tleh, ampak visi v zraku.

Najbrž si ne želite, da bi bila vaša metla razstavljena na vidnem mestu vašega stanovanja.

Tu je le nekaj predlogov, kako si lahko pomagate.

Če imate v stanovanju posebno omaro namenjeno čistilnim pripomočkom, poskrbite, da so v njej kljuke ali obešalniki, kamor lahko obesite metlo .

Če imate v stanovanju shrambo, prav tako lahko del prostora namenite metli, ki jo obesite na steno  ali posebno stojalo za metle.

Metlo lahko shranite tudi v kuhinji na steni pri hladilniku, tako da na steno pričvrstite držalo za metlo.

Če ste izbrali kvalitetno metlo, bo dolgo ostala pri vas. Čas, ko jo je potrebno menjati, pa določa stanje njenih ščetin. Če so zelo spremenile svoj položaj, postale krajše ali v veliki meri odpadle, potem morate tako metlo zavreči. Tudi ročaj metle se lahko poškoduje ali zlomi. Pri nekaterih metlah, ga je mogoče zamenjati.

Tudi če imamo doma sesalnik, je metla vseeno pomembna v našem gospodinjstvu. Je veliko bolj priročna in po njej lahko sežemo vsak trenutek. Sesalec potrebuje nekoliko več priprave. Vendar sta za dobro vzdrževanje čistoče našega doma ali delovnega prostora, pomembna oba.

Originalne rezervne dele za naše metle najdete v naši spletni trgovini ali pa nas kontaktirate na naslovu naše Prodaje izdelkov Tipitop: Zadružna ulica 7, 2310 Slovenska Bistrica. Naš delovni čas je od ponedeljka do petka, od 07:00 do 15:00 ure.

Naročila iz naše spletne strani vam dostavimo na vaš naslov.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Za nemoteno delovanje spletne trgovine uporabljamo piškotke.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke
0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
  Scroll to Top

  Prijavite se na e-novice in prejmite 10% popust