fbpx

Metla za pometanje prvi in najpomembnejši pripomoček za čiščenje tal

Metla prvi in najpomembnejši pripomoček za čiščenje tal

Metla je pripomoček za  pometanje in čiščenje tal in drugih trdih površin.

Ali je  pometanje  eno izmed tistih gospodinjskih opravil, ki zaradi  razvoja moderne tehnologije in modernega načina življenja postaja staromodno?

Napredek res prinaša olajšanje pri mnogih gospodinjskih delih, vendar pa je uporaba metle za pometanje še vedno prva in najhitrejša izbira.

Na svetu najbrž ni gospodinjstva, v katerem ne bi v kakšnem kotu stala metla. Pometanje ima veliko prednosti . Ker deluje brez električne napeljave, lahko pometamo v vsakem trenutku. Z metlo lahko pometemo tudi večje kose, ki bi sicer vplivali na delovanje sesalca. Pometanje pa lahko pa  lahko uporabimo tudi na zunanjih površinah in tako hitro naredimo naše okolje urejeno in čisto.

Metla za pometanje je priročna in po njej lahko sežemo vsak trenutek

Zgodovina metle

Izvor metle sega v daljno preteklost, ko je človek že zaznal potrebo po čiščenju in urejanju svojega bivalnega okolja. Predvidevajo , da je prvi človek povezal v snop nekaj vej ali pa naredil snop iz suhega rastlinja in to uporabil za metlo s katero je pometel pepel okrog ognja in kasneje okrog ognjišč.

Na izklesanih reliefih, ki so jih našli na različnih koncih sveta, je že upodobljen t človek z metlo. To vsekakor  nakazuje, da je bila metla eden prvih čistilnih pripomočkov, ki jih je človek uporabil za urejanje svojega okolja.

Simbolni pomen metle se je ohranil vse do danes. V srednjem veku je metla veljala za prevozno sredstvo čarovnic. Podobe temačnega  srednjega veka s čarovnicami na metlah se še danes odražajo v naši družbi, če ne drugače pa v obliki pustnega rajanja in praznovanja noči čarovnic.

Moderno metlo, kot jo poznamo danes , je v Ameriki prvi  izdelal Levi Dickinson. Za izdelavo je uporabil novo vrsto trave, ki je bila podobna sladki koruzi, imenuje pa se sirk (od tu tudi ime sirkova metla). Okrogel ter dolg ročaj, ki je bil pritrjen na valovit in mehak spodnji del je hitro postal priljubljen med ljudmi, kar je v prvi vrsti zasluga njegove žene, ki se je z metlo hvalila pred sosedi in tako pripomogla k razširjenosti sirkove metle med prebivalstvo takratne Amerike. Do 1800 je Dickinson z družino izdelal nekaj sto metel letno in jih prodajal po celotnem sever-vzhodu ZDA.

Do sredine 20. stoletja so bile metle narejene pretežno iz naravnih materialov : lesen ročaj in stožčast spodnji del iz sirka, breze in podobnih rastlin.

zgodovina
Broom

Metla za pometanje v moderni dobi

Danes večinoma  poteka izdelava metle strojno.

Pri izdelovanju metel prevladujejo umetni materiali kot so različne plastike in kovine, pa tudi silikonski materiali in podobno.

Sodobne metle izdelujejo v najrazličnejših velikostih in oblikah, pri tem pa so uporabljena toga vlakna ( plastika, dlake in sirk) in drugi umetni materiali, ki v večini primerov uspešno nadomeščajo naravne materiale. Ščetine so običajno pritrjene na kovinski ali leseni ročaj. Običajno metlo uporabljamo skupaj s smetišnico.

Vrste metel

Ko pomislimo na metlo, imamo v mislih standardno metlo za pometanje in čiščenje stanovanja in pisarne. Vendar pa zaradi različnih zahtev po učinkovitem čiščenju na različnih površinah našega stanovanja, zunanje okolice in na delovnem mestu, obstaja več vrst metel.

STANDRDNA METLA je najbolj priljubljena metla za čiščenje manjših prostorov, običajno za čiščenje našega doma.

SIRKOVA METLA  je v bistvu staromodna različica standardne metle in se uporablja pretežno za zunanje površine. Ker ima bolj grobe ščetine, lahko z njo pometemo tudi večje delce na večji površini čiščenja. Slabost te metle je razpadanje ščetin, ki nastopi po preteku določenega časa. Takrat jo moramo zamenjati z novo metlo.

POTISNA METLA ima veliko glavo in je idealna za čiščenje in urejanje večjih površin, kot so na primer tla v garaži in zunanje površine.

KOTNE METLE so podobne standardnim metlam v smislu, da jih lahko uporabljate za vsakodnevno čiščenje, vendar so ti prameni enako dolgi, vendar pod kotom. Razlog za to obliko je, da dosežejo vogale in druge majhne prostore, ki jih standardna metla ne bi mogla doseči. Kotna metla je idealna metla za vsako kuhinjo, kjer je veliko vogalov in majhnih, tesnih prostorov, ki jih je treba doseči.

GUMIJASTA METLA je nova metla, ki postaja vse bolj priljubljena za čiščenje v našem gospodinjstvu. Primerna je za vse vrste tal, kjer dobro odstrani vso umazanijo. Malo manj učinkovita je pri zbiranju prahu.

vrste metel

Metla za pometanje dovolj mehka in prilagodljiva

Metle se med seboj razlikujejo glede na trdoto ščetin.

Ločimo trde metle, ki so namenjene bolj grobemu pometanju umazanije s pločnikov ali betonskih tal ali celo za glajenje in teksturiranje mokrega betona.

Mehke metle pa ponekod uporabljajo celo za ometanje pajčevin in pajkov.

Večina metel za pometanje, ki jih uporabljamo v gospodinjstvu in tudi v delovnih okoljih je nekaj vmes. Metla mora biti dovolj mehka, da je prilagodljiva in lahko pomete zelo lahek prah. Po drugi strani pa mora biti metla dovolj trda, da z njo lahko tudi trdo pometamo.

smetrišnica

Metla za pometanje in smetišnica

Najpogosteje uporabljen čistilni pripomoček v gospodinjstvu je metla, a vendar brez smetišnice tu ne gre. Z metlo smeti pometemo na smetišnico, ki nam omogoči, da smeti lahko preložimo v koš za odpadke.

Smetišnica

Smetišnica je ploščata posoda , narejena iz kovine ali plastike. Pri uporabi je pomembno, da jo držite ravno na tleh in vanjo z metlo ali pa s manjšim omelom, potiskate smeti in prah.

Smetišnice so raznovrstnih barv in oblik. V novejšem času prihajajo v ospredje smetišnice z daljšim ročajem, ki pripomorejo, da se pri pometanju in nalaganju smeti ni potrebno sklanjati. To je zelo uporabno pri nekaterih poklicih – frizerji in pometanje las.

smetišnica

Ni vseeno, kako pometamo.

Pometanje ni nobena znanost, a obstajajo načini, ki so bolj učinkoviti. Pometanje naj ne bo sunkovito! Pometajte umirjeno in smeti ne bodo letele po prostoru Za pometanje z metlo moramo delovati načrtno. Najbolje je da začnemo pometati v kotu sobe in se pomikamo proti izhodu iz prostora. Pomembno je, da si v mislih prostor razdelite na več manjših delov in sproti nalagate smeti na smetišnico. Seveda ni priporočljivo vlečenje smeti po celem prostoru, ampak jih je potrebno sproti odnašati v smetnjak. Svetujemo vam, da začnete pometati na delu stanovanja, kjer je najčistejše. Tako se boste izognili temu, da bi smeti in prašne delce vlekli po celem stanovanju. Prostore po potrebi dvakrat pometite. Lahko pa se pri pometanju ozirate na dejstvo, da je najmanj smeti v najbolj oddaljenem delu stanovanja, največ prahu in nesnage pa ustvarimo na vhodu v stanovanje.

Da bo pometanje učinkovito

Za  dobro pometanje potrebujemo dobro orodje oziroma metlo, ki je nepoškodovana. Če so umetne ščetine metle že dodobra razmršene in uničene, bo pometanje zagotovo veliko težje in manj učinkovito. Pozorni moramo biti tudi, če se je v metli nabralo že veliko umazanije in prahu. Če metle pred ponovnim pometanjem ne boste očistili, boste tako  hkrati v prostor vračali umazanijo, ki ste jo pometli že ob prejšnjem čiščenju.

 Zato ob kupovanju metle zapravite raje kak evro več in izberite takšno, s katere boste preprosteje odstranili prah, dlake, lase in druge smeti med ščetinami.

V zadnjih letih so tanke umetne ščetine začele nadomeščati gumijaste. Te zadržijo veliko več umazanije, po uporabi pa jih lahko preprosto splaknete pod vodo.

Metla dobro počutje

Dobro počutje

Metla za pometanje je čistilni pripomoček s katerim najhitreje dosežemo urejenost našega bivalnega ali delovnega prostora. Vedno je pri roki in ne potrebuje posebne priprave. Čist in urejen dom ali delovni prostor pa pomembno prispeva k našemu dobremu počutju in ne nazadnje tudi zdravju.

počutje
Time

Da bo metla za pometanje dolgo pri nas

Kot vsak čistilni pripomoček, je potrebno tudi pravilno ravnanje in vzdrževanje metle. Metlo ,ki jo uporabljamo večkrat dnevno, je potrebno očistiti po vsakem pometanju, temeljito pa vsaj enkrat na teden. Če metle ne negujemo, bo hitro propadla ter ne bo učinkovita za pometanje, saj bo za sabo puščala smeti in prah.

Na površini tal se navadno nahaja ogromno umazanije. Ostanki hrane, dlake hišnih ljubljenčkov, delci papirja, odmrla koža in druga umazanija, se pri pometanju  primejo na ščetine metle. To dejstvo pa lahko tudi na metli povzroči porast bakterij. Zato je potrebno tudi metlo redno čistiti, v nasprotnem primeru pa lahko tvegamo okužbe z bakterijami, ki se nahajajo na talnih površinah.

Priporočamo, da ščetinasti del metle položite v vedro z vodo, kateri smo dodali dodali nekaj kisa ali gospodinjskega čistila. Metlo pustimo v vedru namakati vsaj pol ure, potem pa metlo speremo s tekočo vodo in osušimo. Pri tem je zelo pomembno, da metlo postavimo obrnjeno tako, da so ščetine v zraku. Na ta način ščetine metle ohranijo obliko, kar je zelo pomembno pri čiščenju.

Z redno uporabo metle ščetine počasi postajajo vedno bolj razcepljene na konicah in umazane. Takrat je čas, da vzamete v roke škarje in jih – tako kot lase – malce pristrižete. To velja predvsem za sirkove metle. Enako pa lahko naredite tudi z drugimi metlami.

 

Pri čiščenju metle z naravnimi ščetinami , bodimo pozorni da jo po končanem čiščenju posušite na zraku. Obrnite jo tako, da ne bo stala na ščetinah ali pa jo obesite.

 

.

shranjevanje

Shranjevanje metle

Za shranjevanje metle v stanovanju je zelo pomembna izbira prostora. Da bo metla vedno pri roki, jo moramo postaviti na stalno mesto.

 Najpomembnejše pravilo pri izbiri prostora za shranjevanje metle je, da metla ne bo s ščetinami slonela na ravni podlagi. Metlo je potrebno namestiti tako, da ščetine metle visijo v zraku ali pa jo s ščetinami obrniti navzgor. Tako bomo metlo zavarovali pred poškodbami ščetin in nam bo še dolgo služila.

Če ne želite, da bo metla v vašem stanovanju vidna vsak trenutek, poiščite mesto zanjo v omari, kjer imate spravljena tudi druga čistilna sredstva. Seveda jo v omaro ne boste postavili s ščetinami na podlago, ampak kot smo že prej omenili, je potrebno v omari metlo namestiti tako, da visi v zraku. Zato so morda najprimernejše mesto notranja stran vrat omare, kjer pritrdite sistem za obešanje, kar je pomembno tudi za shranjevanje določenih drugih čistilnih pripomočkov.

 Zelo dobro mesto za shranjevanje metle v  bivalnem prostoru je prostor med hladilnikom in steno v kuhinji, kjer si namestite sistem za obešanje. Seveda, če je v vašem primeru to mogoče. To je zelo praktično mesto , saj metlo največkrat potrebujemo ravno v kuhinji, kjer se veliko zadržujemo in tudi smetimo.

Z metlo za pometanje bomo najhitreje očistili bivalni prostor, saj ne potrebuje nobene priprave za čiščenje

Pogosto zastavljena vprašanja

Zelo pomembno je, da pred nakupom metle pomislimo, kje bomo metlo potrebovali oziroma kakšne talne površine bomo pometali.

Za pometanje lesenih talnih površin je pomembno, da so ščetine metle zelo mehke. S tem bomo zavarovali občutljivi leseni parket in bo zelo malo možnosti da parket ali laminat poškodujemo ali popraskamo. Priporočamo uporabo metel z naravnimi ščetinami iz konjske žime . Tudi metle, ki imajo gumijaste ščetine ,so prava izbira, saj ne povzročajo nastanek malih prask.

Za manj občutljive talne površine kot so keramične ploščice, beton, kamen in podobno so primerne metle s ščetinami iz umetnih materialov, ki so zaradi svoje sestave bolj uporabne.

Metle s ščetinami iz umetne mase ali plastike so navadno bolj vzdržljive in lažje jih očistimo. Pri pometanju zelo umazanih tal se umazanija navadno zadržuje tudi na ščetinah metle, kar posledično omogoča razvoj škodljivih bakterij. Zato je pomembno redno čiščenje metle, da bo čiščenje z njo res učinkovito.

Po drugi strani pa so sintetične ščetine zaradi svoje sestave bolj uporabne, saj so manj podvržene razvoju bakterij, ki se pri pometanju umazanije s tal primejo ščetin.

Zelo pomembno pri shranjevanju metle je, da metla s ščetinami ne pritiska ob talno površino, ker to povzroča poškodbe ščetin ter spreminja obliko ščetin.

Metlo lahko obesimo s pomočjo sistema za obešanje ali pa jo preprosto postavimo tako , da s ščetinami gleda navzgor ( obratno kot je metla postavljena med uporabo).

Najbrž si ne želite, da bi bila vaša metla razstavljena na vidnem mestu vašega stanovanja.

Tu je le nekaj predlogov, kako si lahko pomagate.

Če imate v stanovanju posebno omaro namenjeno čistilnim pripomočkom, poskrbite, da so v njej kljuke ali obešalniki, kamor lahko obesite metlo .

Če imate v stanovanju shrambo, prav tako lahko del prostora namenite metli, ki jo obesite na steno  ali posebno stojalo za metle.

Metlo lahko shranite tudi v kuhinji na steni pri hladilniku, tako da na steno pričvrstite držalo za metlo.

Če ste izbrali kvalitetno metlo, bo dolgo ostala pri vas. Kot smo že omenili , je za življenjsko dobo vaše metle pomembno tudi, kako skrbite za vašo metlo. Če resnično želite, da bo metla dolgo služila svojemu namenu, je potrebno poskrbeti tudi zanjo. Potrebno je pravilno shranjevanje metle ter redno čiščenje metle.

Vendar pa nekoč pride čas, ko bo treba metlo kljub temu, da smo za metlo dobro skrbeli, zavreči. Čas, ko jo je potrebno menjati, pa določa stanje njenih ščetin.

Če so ščetine metle zelo spremenile svoj položaj, postale krajše ali pa celo v veliki meri odpadle, to pomeni, da metla ne služi več svojemu namenu in jo je potrebno zamenjati.

Pri metli pa se lahko pojavijo tudi poškodbe na ročaju metle, ki se lahko zlomi, odlomi, zvije, če je kovinski ali pa se poškoduje navoj ročaja.. Pri nekaterih metlah je mogoče poškodovani ročaj nadomestiti z novim ročajem .

Čeprav ima skoraj vsako gospodinjstvo doma električni sesalnik ali celo robotski sesalnik, je uporaba metle nenadomestljiva in pomembna za vzdrževanje čistoče našega bivalnega prostora.

Običajna, hišna metla je na voljo v vsakem trenutku dneva in zelo hitro lahko sežemo po njej. Za  uporabo metle za čiščenje , ne potrebujemo električne energije in nikakršnih dodatnih priprav. Potrebna je le volja in namen čiščenja in naše domovanje hitro zasije v čistoči in urejenosti. Uporaba električnega sesalca navadno potrebuje nekoliko več priprav in še dejstvo, da je za delovanje potrebna elektrika. Seveda je za vzdrževanje vrhunske čistoče našega doma, potrebno poseči še po drugih čistilnih pripomočkih.

V našem podjetju stremimo k trajnostni uporabi vseh čistilnih pripomočkov, ki jih ponujamo.

S tem prispevamo k ohranitvi našega Planeta. Čeprav se zdi, da je na ta način  prispevek le minimalen, pa je pomemben vsak delček našega prizadevanja za čisto in zdravo okolje.

Zato je pomembno, da nudimo originalne rezervne dele tudi za metle za pometanje.

V primeru, da se zlomi ročaj metle, ščetinasti del metle pa je še uporaben, priporočamo nakup in zamenjavo le ročaja in obratno. Metle lahko kupimo po delih in jih nato sestavimo.

Originalne rezervne dele za naše metle najdete v naši spletni trgovini ali pa nas kontaktirate na naslovu naše Prodaje izdelkov Tipitop: Zadružna ulica 7, 2310 Slovenska Bistrica. Naš delovni čas je od ponedeljka do petka, od 07:00 do 15:00 ure.

Naročila iz naše spletne strani vam dostavimo na vaš naslov.

Če želite, se lahko oglasite v naši enoti Tipitop: Zadružna ulica 7, 2310 Slovenska Bistrica. Naš delovni čas je od ponedeljka do petka, od 07:00 do 15:00 ure.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletne trgovine je sprejetje piškotkov obvezno.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Za nemoteno delovanje spletne trgovine uporabljamo piškotke.
 • woocommerce_cart_hash
 • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke
0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino
  Scroll to Top

  Prijavite se na e-novice in prejmite 10% popust